Caută
Altenergy
   Login
Inregistrare | Am uitat parola
home contact cos cumparaturi cos de produse gol
SOLUŢII COMPLETEECHIPAMENTE & ACCESORIIOFERTE SPECIALEPRODUSE NOICONTUL MEUCUM CUMPAR ?CONTACT
Altenergy on Facebook
Discount la comenzile online separator
PointShop separator
Livrari in toata tara separator
telefon SUPORT OFERTARE
Luni-Vineri (9.00-17.00)
Suna-ne la:
0723-59.15.08

sau click pentru
CONTACT
separator
oferta saptamanii OFERTA SAPTAMANII
CENTRALA TERMICA ARISTON CLAS PREMIUM EVO 24 KW
Centrale termice cu condensare, pe gaz CENTRALA TERMICA ARISTON CLAS PREMIUM EVO 24 KW 3511
2900 RON
separator



categorii CATEGORII PRODUSE
































separator
Curatare Aer Conditionat
separator

Glosar termeni GLOSAR TERMENI   TEHNICI
separator
Ai nevoie de un instalator?
separator
Ai nevoie de un specialist service?
separator


Curatare centrala termica

ChemBau - Solutii pentru Instalatii Termice, Antigeluri termotehnice, Dezincrustanți pentru Instalații, Pasivizatori si Neutralizatori,Inhibitori de zgomot și coroziune, Detergenți aer condiționat, Pompe de Curațare Chimică,Filtre Antimagnetită
 
separator
 
 
  Glosar termeni tehnici  
   
Absorbtie = Radiatia solara captata de absorber este preluata (absorbita) in interiorul acestuia de un lichid sau gas si transformata in caldura. Energia astfel obtinuta este transportata prin circuitul solar catre boilerul bivalent sau alti utilizatori. Acoperirea selectiva permite atingerea unui grad foarte mare de absorbtie in cazul utilizarii unor materiale de calitate: 90-95%. In cazul unui panou performant, acest grad de absorbtie ramane constant pe toata perioada de viata a panoului solar.

Absorber = Este cea mai importanta componenta a panoului solar si are rolul de a capta radiatia solara. Absorberul incalzeste agentul termic solar (amestec apa si propilenglicol, numit Tyfocor), acesta cedand la randul sau boilerului solar caldura primita. Un randament ridicat il au absorberele vopsite cu lac de culoare neagra; cele acoperite selectiv cu "sunselect" au un randament deosebit de ridicat.

Accesibilitate pentru intretinere si utilizare = Insusire (caracteristica) a aparatului de a permite utilizatorului final sau personalului de specialitate accesul la piesele componente in timpul utilizarii si intretinerii, fara a conduce la situatii care pot provoca prejudicii ori raniri ale acestora.

Acoperire selectiva = Pentru a micsora pierderile de caldura datorate radiatiei, absorberele performante sunt acoperite selectiv cu crom negru sau nichel negru. Acest lucru permite captarea unei parti cat mai mari a radiatiei solare si transformarea acestei in caldura; emisia (pierderi de caldura datorita radiatiei) absorberului este in acelasi timp redusa in mod considerabil.

Activitate de instalare = ansamblu de operatiuni de pozitionare a aparatului la locul de functionare, de fixare a acestuia in/pe pozitia de functionare si de racordare a acestuia la circuitele tehnologice de apa, aer, combustibil, evacuare de gaze arse, energie auxiliara (electrica, pneumatica sau hidraulica) si la circuitele tehnologice ale consumatorilor/retelei de consum. Aceasta activitate se poate efectua numai de catre un agent economic autorizat de ISCIR.

Activitate de montare = Ansamblu de operatiuni de asamblare la locul de functionare a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, la care prin proiect se permite livrarea pe subansambluri. Aceasta activitate implica efectuarea unor operatiuni asimilabile celor de la producator (de exemplu, in sectia de montaj final). Unele dintre operatiunile activitatii de montare a aparatelor pot necesita autorizare din partea ISCIR (sudarea, brazarea si alte procese speciale). Cuplarea arzatorului la aparatul consumator de combustibili gazosi pe care il deserveste este o activitate de montare. Aceasta activitate se poate efectua numai de un agent economic autorizat de ISCIR;

Activitate de punere in functiune = Ansamblu de lucrari de specialitate care definitiveaza montarea/instalarea aparatului la locul de functionare de la utilizatorul final, menite sa ii confirme acestuia, pe baza incercarilor functionale executate in conditii reale de lucru, disponibilitatea de functionare a aparatului si aptitudinea acestuia de a realiza si functionarea la parametrii de siguranta si de performanta declarati de producator. Aceasta activitate se poate efectua numai de catre un agent economic autorizat de ISCIR;

Activitate de reparare = Ansamblu de lucrari si de operatiuni specializate pentru: . investigarea defectelor aparute; . asigurarea pieselor de schimb originale; . efectuarea depanarilor ai/sau inlocuirilor de componente defecte; . incercarea functionala a aparatului pentru demonstrarea calitatii reparatiei efectuate, menite sa readuca aparatul in stare buna de functionare in conditii de siguranta. Limitele de competenta ale agentului economic autorizat de ISCIR, care ar putea efectua lucrarile pentru repararea aparatului si a componentelor sale individuale, decurg din specificatiile producatorului referitoare la conditiile si la restrictiile reparatiilor pentru fiecare tip de aparat. Lucrarile specifice de reparare, fiind dedicate fiecarui tip de aparat, nu se pot efectua decat de agenti economici care detin manuale de service elaborate de producator, redactate sau traduse in limba romana. Manualele de service traduse in limba romana trebuie sa fie legalizate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrarile de reparare trebuie sa fie atestata printr-o autorizatie emisa de ISCIR.

Agent termic = Apa calda pentru incalzire descrie un circuit intre corpurile de incalzire si echipamentele de incalzire

Apa calda instantanee = Confort ridicat de apa calda al echipamentelor. in acest mod de lucru apa calda este permanent disponibila instantaneu. Se pot programa perioade de intrare in acest mod de lucru.

Aparat folosit in mod normal = Un aparat: - corect instalat si intretinut regulamentar, in conformitate cu instructiunile producatorului; - folosit la o variatie normala a calitatii gazelor si cu o fluctuatie normala a presiunii de alimentare; - folosit in conformitate cu destinatia sa sau intr-un alt mod care poate fi prevazut.

Aparate cu camera de ardere deschisa = Aparate de incalzire si producere a apei calde ce depind de aerul din incapere.

Aparate cu camera de ardere etansa = Aparate de incalzire si producere a apei calde ce nu depind de aerul din incapere. Aceste aparate dispun de un sistem de tubulatura prin care se evacueaza gazele arse si se aspira aerul necesar arderii.

Aport de caldura la incalzire = Aportul de caldura la incalzire si prepararea apei calde menajere sunt cele doua domenii in care utilizarea panourilor solare este deosebit de eficienta si economica. In combinatie cu acumulatoarele moderne, instalatiile solare pot sustine cu un randament ridicat instalatiile de incalzire. Toamna si primavara, incalzirea se poate realiza integral sau aproape integral cu energie solara.

Aprindere electronica = Aprindere automata a arzatorului, la echipamentele de incalzire sau preparare apa calda menajera, functionand cu combustibil gazos. Astfel se elimina flacara de veghe, reducandu-se consumul de gaz.

Arzator cu functionare modulanta = Arzator la care flacara isi modifica permanent geometria, fiind astfel posibila mentinerea parametrului temperatura sau presiune cu o anumita precizie (reglabila) in jurul unei valori prestabilite. Se impune utilizarea unui astfel de arzator in procese tehnologice ce necesita respectarea cu strictete a parametrului temperatura sau presiune.

Automatizare = Echipament care adapteaza cantitatea de energie generata la necesarul din locuinta. Se iau in calcul in primul rand temperaturile exterioara si interioara, se compara cu valorile dorite de temperatura si se creste sau scade, dupa nevoie, cantitatea de energie livrata catre incaperile locuintei. Sistemul de automatizare dependent de temperatura exterioara si timp (de ex. functionarea in regim de noapte) este un factor important in obtinerea unui confort rentabil. Automatizarile moderne pot fi programate usor pentru functionare zilnica, cu regim special de week-end sau concedii.

Autorizarea functionarii = Ansamblu de activitati de verificare si validare a rezultatelor masuratorilor si incercarilor functionale executate la punerea in functiune initiala a aparatelor sau cu ocazia verificarilor tehnice periodice ale acestora, in scopul confirmarii indeplinirii conditiilor de functionare in siguranta a aparatelor instalate la utilizatorul final. Se executa numai de ISCIR sau, dupa caz, de personalul de specialitate autorizat si imputernicit de ISCIR in acest sens, nominalizat in autorizatia pentru efectuarea lucrarilor de verificare tehnica periodica a aparatelor, acordata de ISCIR unui agent economic.

Autorizatia de punere in functiune = Document emis de ISCIR prin care se atesta capacitatea unui agent economic de a efectua punerea in functiune si reglarea unui aparat, de a demonstra realizarea parametrilor declarati de producator si de a instrui utilizatorul final pentru exploatarea de durata a aparatului in conditii de siguranta. Prin acest document se confirma ca agentul economic dispune de personal tehnic de specialitate, de aparatura de masurare si control adecvata de proceduri de lucru specifice si ca poate garanta siguranta aparatului pus in functiune;

Autorizatie de verificari tehnice periodice = Document prin care ISCIR atesta capabilitatea de specialitate a unui agent economic de a efectua verificarile prevazute de activitate de verificare tehnica periodica si, dupa caz, pentru anumite puteri ale aparatelor, ii confera prestatorului de specialitate prerogativele de a aviza rezultatele acestor verificari. Avizarea rezultatelor semnifica autorizarea de functionare in continuare a aparatului si se realizeaza practic prin avizarea raportului de verificare tehnica periodica de catre personalul tehnic nominalizat in autorizatia eliberata de ISCIR pentru respectivul agent economic. Pentru domeniul in limitele caruia agentul economic are dreptul de a acorda autorizatia de functionare in continuare acesta poate acorda si autorizatia initiala de functionare.

Boilere cu incalzire directa = Spre deosebire de cele cu incalzire indirecte, boilerele cu incalzire directa au o sursa proprie de caldura, putand fi montate independent de sistemul de incalzire.

Boilere cu incalzire indirecta = Boiler pentru prepararea apei calde menajere, se racordeaza la un cazan de sol sau o centrala murala. Boilerul nu dispune de propria sursa de energie, apa fiind incalzita prin intermediul agentului termic provenit de la cazan.

Caldura = Forma de energie care poate fi explicata simplificat prin energia produsa de miscarea moleculelor si atomilor unei substante.

Camera de amestec = Gazul si aerul se amesteca optim, amestecul rezultat arzand la temperaturi mai mici, astfel emisiile de azot fiind scazute.

Cazane = Prin cazane intelegem echipamentele de incalzire cu montare pe sol. Exista cazane de sol cu tehnologie conventionala si cu condensare.

Centrale termice murale = Centralele termice murale se monteaza pe unul din peretii locuintei. si centralele termice murale sunt disponibile cu tehnologie conventionala si cu condensare.

Coeficientul de conductie termica K = Cu cat este K mai mic, cu atat este mai buna izolatia termica, si deci mai mici pierderile de caldura. Coeficientul K este de aceea important la calcularea necesarului de caldura si la repartizarea acesteia in locuinta.

Combustia = Combustia (sau arderea) este o reactie chimica rapida intre doua sau mai multe substante; este caracrerizata prin eliberarea de caldura (reactie exotermica) si lumina - de cele mai multe ori; exista si exceptii: de pilda, flacara hidrogenului este invizibila. Substantele care participa la reactie sunt combustibilii si un gaz. In mod obisnuit, gazul este oxigenul, dar reactia poate avea loc si in alte gaze (de pilda clorul).Arderea combustibililor in prezenta aerului este un exemplu binecunoscut de combustie.

Combustibil gazos = Orice combustibil care este in stare gazoasa la o temperatura de 15°C, la o presiune de 1 bar.

Combustibili = Produsi de origine organica (de regula) care prin ardere produc caldura, aceasta fiind sursa de energie utilizabila. Combustibilii utilizati in special in instalatiile de ardere sunt: gazul metan, gazul petrolier lichefiat (GPL), motorina, combustibilul lichid tip M, Calor Extra 1 si Economic 3, combustibilul lichid usor (CLU), pacura, carbunii.

Componenta unei instalatii solare = Partile componente principale ale unei instalatii solare sunt panourile solare, stocatorul de caldura (boilerul bivalent) si automatizarea.

Condens = Apa de condens care apare la aparatele ce functioneaza in condensare.

Condensare = La producerea energiei termice, in timpul procesului de ardere se formeaza alaturi de gazele arse si o anumita cantitate de vapori de apa. Tehnologia condensarii ia in considerare intreaga cantitate de energie termica rezultata in urma arderii, inclusiv cea continuta de vaporii de apa prezenti in gazele arse. Tehnologia conventionala nu ia in considerare aceasta cantitate de energie termica, de aceea randamentele sunt mai mici decat in cazul condensarii.

Consum de energie = Consumul de energie intr-o gospodarie se poate imparti dupa cum urmeaza: incalzire (75%), preparare apa calda (12%), energie electrica (13%). Se observa ca optimizarea consumului de energie pentru incalzire, aduce beneficii maxime.

Consumul de apa calda = Fiecare persoana consuma in medie 134 de litri de apa pe zi. Pana la 40% este apa calda - depinde de echipamentele sanitare si stilul de viata. Pentru fiecare spalat pe maini se consuma cam 2 litri de apa calda (aprox. 37°C), pentru un dus 30 pana la 70 de litri, iar pentru o baie, 120 pana la 180 de litri.

Consumul de energie termica = Necesarul de energie pentru incalzirea incaperilor. Acesta depinde de mai multi factori, in primcipal de locatia, dimensiunea si constructia imobilului (izolarea termica). Determinant este insa si eficienta sistemului de incalzire, de exemplu aparatele cu condensare consuma mult mai putin decat cele conventionale. Reglarea flexibila a sistemului de incalzire (in functie de necesarul de caldura) si obiceiurile locatarilor joaca deasemeni un rol important. Consumul de energie termica a scazut semnificativ in ultimii ani datorita imbunatatirii izolatiei termice, instalarii unor echipamente performante si a masurilor de economisire a energiei. incalzirea ramine insa cel mai important consumator de energie in locuinte (77%).

Continut de CO2 = Fractiunea de anhidrida carbonica (CO2) din produsele de ardere uscate exprimata ca procent din volumul total. Se exprima in %.

Debit de combustibil = Cantitatea de combustibil arsa intr-o ora de functionare continua. Se masoara in kg/h pentru combustibilii lichizi sau solizi, respectiv in Nmc/h pentru combustibili gazosi.

Debit maxim / minim de combustibil = Cantitatea de combustibil arsa intr-o ora la puterea maxima / minima indicata de constructorul arzatorului. Se masoara in kg/h pentru combustibilii lichizi sau solizi, respectiv in Nmc/h pentru combustibili gazosi.

Dioxid de Carbon = (CO2) gaz incolor, inodor, insipid, ce rezulta in urma arderii combustibililor fosili. Concentratia naturala de CO2 in atmosfera este de 0,03-0,04 % Vol.

Dispozitiv de aprindere = Orice mijloc prin care se realizeaza aprinderea combustibilului. Caracteristica acestuia este timpul de aprindere care reprezinta perioada dintre deschiderea electroventilelor de combustibil si aparitia flacarii detectata de detectorul de flacara.

Dispozitiv de control al aerului = Dispozitiv care sesizeaza presiunea sau debitul aerului refulat de ventilatorul arzatorului. Poate fi presostat, debitmetru sau orice alt sistem nebazat pe rotirea ventilatorului. Actioneaza prin blocare nevolatila a arzatorului.

Dispozitiv de control al raportului aer / combustibil = Sistem care permite reglarea simultana a debitului de aer in functie de cel de combustibil.

Dispozitive de reglare = Componente ale arzatorului utilizate la reglarea puterii din focar corespunzator cu cerintele reale ale instalatiei. Reglarea poate fi continua sau in trepte.

Distribuitor autorizat (recunoscut) de producator = Agent economic care asigura in principal furnizarea aparatelor impreuna cu serviciile asociate postvanzarii catre utilizatorul final, in conformitate cu legislatia din Romania. Distribuitorul autorizat asigura legatura dintre producator si utilizatorul final, este recunoscut de producator si este inregistrat la ISCIR.SP. Distribuitorul autorizat poate fi si vanzator in relatia directa cu utilizatorul final sau poate nominaliza alti vanzatori pentru care asigura indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea sa de distribuitor autorizat al producatorului. Pentru aparatele importate distribuitorul autorizat este si importator direct.

Echipament cu tiraj fortat = Minicentrale termice murale sau incalzitoare instantanee de apa cu combustibil gazos, la care prin tubulatura etansa se asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea in exterior a gazelor arse. Majoritatea echipamentelor de incalzire cu tiraj fortat sunt cu camera de ardere etansa.

Echipament cu tiraj natural = Echipamente care folosesc cosul de fum pentru evacuarea gazelor arse. Camera de ardere este deschisa.

Echiparea aparatelor (cu facilitati optionale) = Situatia in care la un aparat este prevazuta posibilitatea atasarii unor dispozitive/accesorii ce imbunatatesc comoditatea exploatarii si nivelul de control automat al functionarii acestuia (de exemplu: programatoare zilnice sau saptamanale, dispozitive de comanda a pornirii de la distanta prin comanda telefonica, termostate de ambianta etc.). Dispozitivele/accesoriile sunt optionale, iar lipsa sau cuplarea acestora nu trebuie sa influenteze siguranta in functionare a aparatului. Aceste facilitati optionale se pot monta oricand, cu conditia sa fie cele recomandate de producator.

Efectul de sera = incalzirea atmosferei Pamantului din cauza reflexiei razelor solare. Cauzele efectului de sera pot fi impartite in naturale si artificiale. Ca masura pentru protectia mediului este reducerea emisiilor de gaze toxice (ca CO2) prin economisirea de energie si introducerea de combustibili ecologici precum gazele naturale.

Electroventil de oprire / siguranta = Dispozitiv care deschide, regleaza sau inchide in mod automat debitul de gaze in baza unui semnal al circuitului de control si/sau a celui de siguranta.

Energii regenerabile = Surse noi de energie, ca de exemplu energia solara, energia eoliana sau energia hidraulica. Folosirea lor se face inca la scara redusa. Pentru producerea agentului termic si a apei calde este interesanta obtinerea energiei cu ajutorul panourilor solare.

Evaluarea conformitatii = Activitatea al carei obiect este determinarea in mod direct sau indirect a faptului ca sunt indeplinite conditiile specificate.

Flacara = Fenomen asociat cu reactia chimica dintre un gaz incalzit peste temperatura de inflamabilitate si un alt gaz, uzual oxigenul atmosferic. Caldura si lumina sunt caracteristice reactiei chimice de dezvoltare a unei flacari.

Functionare in cascada. Baterii de cazane = Combinarea mai multor cazane de sol sau minicentrale termice murale, in vederea obtinerii unei baterii sau a unei functionari in cascada. Astfel se obtin o serie de avantaje: obtinerea unor puteri termice mai mari, adaptarea puterii termice a echipamentului la necesarul de caldura, cresterea eficientei energetice. In anumite cazuri, folosirea mai multor centrale murale in locul unui cazan de sol prezinta avantajul economisirii spatiului.

Gaz = Combustibil fosil cu eliminare redusa de noxe la ardere. Prin folosirea lui in locul combustibililor lichizi se economisesc spatiul si costurile necesare rezervorului de motorina.

Gaz petrolier lichefiat (GPL) = Gazul petrolier lichefiat (GPL) este reprezentat de amestecul de hidrocarburi cu continut de peste 90% in volum al unei hidrocarburi aciclice nesaturate, alta decat etilena si propilena sau unul dintre izomerii lor izolati.

Gaze arse = Gazele arse rezulta in urma arderii combustibililor fosili precum titeiul, gazul natural sau carbunele. Compozitia lor depinde de combustibilul folosit la ardere. Gazele de ardere sunt alcatuite in principal din vapori de apa si bioxid de carbon (CO2). De asemenea ele contin si diferite substante poluante in functie de combustibilul utilizat.

Gaze naturale = Gazele libere din zacamintele de gaz metan, gazele dizolvate in titei, cele din capul de gaze asociat zacamintelor de titei, precum si gazele rezultate din extractia sau separarea hidrocarburilor lichide.

Inclinarea acoperisului = Atunci cand se intreaba de inclinarea acoperisului la proiectarea unei instalatii solare, se are in vederea obtinerea de informatii referitoare la inclinarea suprafetei panourilor plane. Prin utilizarea diverselor accesorii de montaj, se poate obtine o orientare optima a panourilor solare chiar si pe acoperisurile cu un unghi de inclinare mai putin favorabil. Unghiul optim de inclinare fata de soare al unei instalatii solare depinde de zona geografica. Deoarece unghiul soarelui fata de suprafata pamantului este mai mare vara si mai mic iarna, este important de stiut pentru ce anume va fi folosita instalatia solara in special: incalzirea apei calde menajere sau aport de caldura la instalatia de incalzire.

Instalator = Agent economic autorizat de ISCIR, care executa instalarea aparatului la locul de functionare de la utilizatorul final, precum si racordarea aparatului la instalatiile conexe (de alimentare cu combustibil, cu aer de ardere, cu apa, cu energie electrica si de evacuare a gazelor arse). Daca detine si autorizatie de punere in functiune, instalatorul poate efectua si punerea in functiune si reglarea aparatului.

Introducere pe piata = Actiunea de a face disponibil un aparat, contra cost sau gratuit, in vederea distribuirii si/sau utilizarii lui.

Izolare termica = Masuri constructive care micsoreaza pierderile de caldura ale cladiri, de ex. ferestre cu geam termopan sau straturi izolatoare pe peretii exteriori, tavanul subsolului sau pe acopeis. Izolatia termica are o influenta mare asupra consumului de energie.

Kilowatt = Unitate de masura pentru putere. Puterea nominala a echipamentelor de incalzire este exprimata in kW. 1 Kilowatt (kW) = 1000 Joule pe secunda (J/s).

kWh = Prescurtare pentru Kilowattora.1 kWh = 1000 Watt in intervalul de timp de 1 ora.

Livretul aparatului = Document de identificare a unui aparat aflat in exploatare la utilizatorul final si de evidenta a tuturor evenimentelor, interventiilor, reparatiilor si verificarilor tehnice periodice la care a fost supus de-a lungul perioadei de utilizare, incepand de la prima punere in functiune si terminand cu scoaterea definitiva din uz. Documentul se compleateaza de prestatorii de specialitate autorizati de ISCIR pentru executarea lucrarilor ale caror rezultate se inscriu in livret, se pastreaza permanent de catre utilizatorul final impreuna cu documentatia tehnica a aparatului si se transfera o data cu aparatul in cazul schimbarii proprietarului (aceasta schimbare constituie un eveniment care se inscrie in livret).

Metan = Metanul este o hidrocarbura din grupa alcanelor; incolor, inodor, care are in timpul arderii o flacara albastruie si care in natura se gaseste in gazele naturale.

Monoxid de Carbon = (CO) gaz deosebit de toxic, incolor si inodor, combustibil la temperaturi peste 700 °C. Rezulta in urma arderii incomplete a substantelor organice. O concentratie in aer de 0,05 %Vol. pentru un timp mai indelungat este mortala.

Montarea = Pentru montarea echipamentelor de incalzire trebuie respectate anumite conditii, printre care volumul incaperii. Acesta trebuie sa fie de minim 18 mc in cazul echipamentelor cu combustibil gaz metan, in cazul GPL volumul minim fiind de 10 mc. Conform I6/1998, exceptie fac aparatele care prin tubulatura etansa asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea in exterior a gazelor arse (echipamente cu tiraj fortat).

Necesarul de caldura = Cantitatea de caldura pentru obtinerea unei temperaturi confortabile. Necesarul de caldura se calculeaza in functie de locul, marimea si tipul constructiei. Necesarul de caldura se modifica in functie de temperatura de afara sau modul de folosire al spatiului respectiv.

Oprirea imediata in conditii de siguranta = Manevra obligatorie ce trebuie efectuata de catre utilizatorul final atunci cand constata o schimbare evidenta in functionarea aparatului sau o anomalie in functionarea acestuia comparativ cu instructiunile de utilizare pe care le are la dispozitie sau cand manifestarile aparatului in functionare depasesc puterea lui de intelegere privind functionarea acestuia in mod normal. Oprirea intr-o astfel de situatie este necesara si obligatorie pentru a evita pericolele ce ar decurge din mentinerea in functionare a aparatului si presupune urmatoarele: . intreruperea alimentarii cu combustibil gazos; . intreruperea alimentarii cu energie electrica; . izolarea aparatului fata de circuitul de alimentare cu apa; . izolarea aparatului fata de circuitul de aer de ardere; . ventilarea puternica a incintei in care este instalat aparatul; . chemarea de urgenta a unui agent economic autorizat pentru service/reparatii sau interventii. Repunerea in functiune nu este permisa decat dupa remedierea defectului de catre un agent economic autorizat de ISCIR.

Organism de certificare (ISCIR.CERT) = Organism desemnat si recunoscut de Ministerul Industriei si Resurselor, in calitate de autoritate publica in domeniu, pentru evaluarea si certificarea conformitatii aparatelor inaintea introducerii lor pe piata.

Organism de control (ISCIR.SP) = Organism desemnat si recunoscut de Ministerul Industriei si Resurselor pentru verificarea respectarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 761/2001;

Panou solar plan = La acest tip de panou, absorberul este situat in interiorul unei carcase plane, izolate termic si inchisa cu o foaie de geam. In cele mai multe cazuri, aerul din panourile solare plane nu este evacuat astfel incat au loc pierderi de caldura datorita circulatiei aerului din interiorul panoului. Costurile de productie ale acestor panouri, respectiv preturile de vanzare sunt semnificativ mai mici fata de cele ale mai performantelor panouri solare cu tuburi vidate.

Pierderi de caldura = Pentru a mentine nivelul dorit de temperatura, sistemul de incalzire trebuie sa compenseze pierderile continue de caldura. Acestea au un rol determinant in stabilirea necesarului de caldura si a consumului de energie. Se deosebesc aici pierderile cladirii si cele ale instalatiei.

Poluarea = Contaminarea apei sau a aerului cu substante solide, lichide sau gazoase, provenite din instalatii in urma unor procese tehnologice.

Postventilare = Introducere fortata a aerului in focar pe o durata limitata, dupa stingerea flacarii, astfel incat sa elimine orice produse de ardere. Are loc imediat dupa o oprire controlata. Este definita prin timpul (durata) de postventilare.

Preparare apa calda menajera = Prepararea apei calde menajere reprezinta o parte in crestere a din consumul de energie al locuintelor. in prezent aceasta reprezinta aprox. 20%, dar va creste in viitor. Aceasta se datoreaza pe de-o parte necesarului in crestere de confort de apa calda, iar pe de alta parte consumului in scadere de energie pentru incalzire.

Presiune de alimentare = Presiune masurata in conducta de combustibil in amonte de echipamentele aferente arzatorului (de exemplu rampa de gaze, regulatorul de presiune, filtrul etc.) la care sunt atinse conditiile nominale de functionare. Se masoara in bari, mbari sau mmH2O.

Presiune reglata = Presiunea masurata pe linia de gaze in aval de regulatorul de presiune (dar in amonte de rampa de gaze) la care sunt atinse conditiile nominale de functionare. Se masoara in bari, mbari sau mmH2O.

Presiuni limita = Presiuni reprezentative in conditiile de alimentare extreme (minim / maxim) cu combustibil ale arzatorului. Se masoara in bari, mbari sau mmH2O.

Presostat de gaz maxim = Dispozitiv care produce oprirea in siguranta a arzatorului daca presiunea de alimentare cu gaze creste peste o valoare predeterminata.

Presostat de gaz minim = Dispozitiv care produce oprirea in siguranta a arzatorului daca presiunea de alimentare cu gaze scade sub o valoare predeterminata.

Prestator de specialitate = Persoana juridica autorizata de ISCIR pentru prestarea de servicii/activitati (lucrari) specializate. Se deosebesc diferite categorii de activitati speci-alizate: montare/instalare, punere in functiune, reparatii, service, incercari functionale pentru demonstrarea realizarii parametrilor de performanta si siguranta declarati, verificari tehnice periodice si verificari tehnice si investigatii pentru evaluarea gradului de siguranta in functionare a aparatelor vechi. Un agent economic (prestator de specialitate) poate fi autorizat de ISCIR pentru una sau mai multe categorii de activitati/servicii specializate.

Producator = Agent economic care isi asuma intreaga responsabilitate asupra conceptiei, fabricatiei si calitatii unui aparat consumator de combustibili gazosi, in vederea introducerii pe piata a acestuia in numele sau. Responsabilitatea asupra conceptiei include stabilirea solutiilor tehnice si a conditiilor tehnice de aprovizionare/receptie a materialelor, dimensionarea functionala si de rezistenta, alegerea materialelor, stabilirea conditiilor tehnice de fabricatie, de montaj, de punere in functiune si de incercari.

Program de umplere al sifonului = Umplere automata a sifonului la aparatele in condensare

Program de verificare a functiilor de protectie si reglare automata a aparatului = Ansamblu de incercari specificat intr-o procedura proprie a executantului si avizata de ISCIR, care se executa la punerea in functiune a aparatului si/sau cu ocazia verificarii tehnice periodice a aparatului in scopul evaluarii apti-tudinii de functionare in continuare a acestuia in conditii de siguranta. Se verifica functionarea corecta si eficienta dispozitivelor de protectie si de reglare din sistemul de automatizare al aparatului. Aceasta activitate se poate efectua numai de catre un agent economic autorizat de ISCIR.

Programator (automat de ardere) = Aparat care reactioneaza la semnalele dispozitivelor de control si siguranta, transmite comenzi, verifica secventele de pornire, supervizeaza operatiile arzatorului si produce oprirea controlata sau, daca este necesar, provoaca blocarea arzatorului in starea de avarie. Programatorul urmareste secvente bine determinate si functioneaza intotdeauna in corelare cu dispozitivul de detectare a flacarii.

Punct de aprindere = Temperatura la care vaporii din combustibilul lichid impreuna cu oxigenul din aer se aprind si ard continuu, chiar dupa indepartarea flacarii.

Putere calorica = Cantitatea de caldura produsa prin arderea completa in conditii de referinta a unei unitati de volum (sau de masa) de combustibil gazos (lichid sau solid), produsele de ardere fiind evaluate tot la conditiile de referinta. De regula se masoara in kcal/kg pentru combustibilii lichizi sau solizi, respectiv in kcal/Nmc pentru combustibili gazosi.

Putere calorica inferioara (p.c.i.) = Cantitatea de caldura dezvoltata prin ardere, fara a avea in vedere condensarea vaporilor de apa produsi in procesul de ardere. Deoarece in practica in gazele de ardere se gasesc vapori de apa necondensati, parametrul utilizat este puterea calorifica inferioara. De regula se masoara in kcal/kg pentru combustibilii lichizi sau solizi, respectiv in kcal/Nmc pentru combustibili gazosi.

Putere calorica superioara (p.c.s.) = Cantitatea de caldura dezvoltata prin ardere, cand toti vaporii de apa produsi in procesul de ardere condenseaza. De regula se masoara in kcal/kg pentru combustibilii lichizi sau solizi, respectiv in kcal/Nmc pentru combustibili gazosi.

Putere in focar = Cantitatea de caldura in unitatea de timp dezvoltata de arzator (debitul x puterea calorifica inferioara a combustibilului). Se masoara in kW sau kcal/h.

Putere maxima / minima in focar = Puterea termica maxima / minima admisa in focar, indicata de constructorul acestuia. Se masoara in kW sau kcal/h.

Putere nominala = Cantitatea maxima de energie pe care o poate genera echipamentul de incalzire intr-o anumita perioada de timp. Este importanta pentru planificarea sistemului de incalzire. Se exprima in kilowatt (kW) si poate fi gasita pe eticheta aparatului.

Racord gaze arse = Sistem de tubulaturi, confectionat din materiale rezistente la coroziune (metal, material plastic, ceramica, sticle speciale) prin care sunt evacuate gazele arse de la echipamentele. Racordurile de gaze arse sunt utilizate cel mai eficient in cazul echipamentelor cu un inalt randament al arderii, care produc cantitati mici de gaze arse cu temperatura scazuta (echipamente folosind principiul condensarii). Racordurile pentru gazele arse pot fi introduse intr-un horn nefolosit sau fixate pe fatada.

Radiatia globala = Se refera la radiatia solara la suprafata orizontala a pamantului si se compune din radiatia directa, difuza si reflectata (de ex. de zapada)

Radiatia solara = Se compune din radiatia care vine direct de la soare plus radiatiile indirecte: reflexii solare ale mediului inconjurator, suprafete puternic reflectorizante (de ex. straturile de zapada), radiatia cerului senin si radiatia difuza (cer innorat). Pentru un calcul exact al energiei corespunzatoare unei anumite suprafete, unghiul dintre radiatia solara si acea suprafata este determinant. Acest unghi se modifica in functie de ora si anotimp.

Radiatoare = Radiatoarele sunt corpuri de incalzire cu elementi fonta sau otel. Prin acesti elementi trece apa calda. Schimbul de caldura prin radiatie este de 30 -40 %, restul facandu-se prin convectie.

Randament = Marime caracteristica sistemelor fizice in care are loc o transformare, randamentul este definit prin raportul dintre energia utila produsa de sistem si cea consumata sau prin raportul dintre puterea cedata (utila) si cea absorbita (cheltuita). In cazul arzatoarelor, randamentul combustiei reprezinta raportul dintre cantitatea de caldura produsa de acesta (utila) si cantitatea de caldura continuta in combustibilul ars (consumata) determinata pe baza puterii calorifice inferioare.

Randament nominal = Pentru aparatele care utilizeaza gaze naturale exista teoretic randament nominal de 111%. Aparatele cu condensare BAXI realizeaza un grad de utlilizare de 109,8%. Raportat la puterea calorica, randamentul este de peste 97%.

Raport de verificare tehnica periodica = Document emis de un agent economic autorizat de ISCIR pentru prestarea activitatilor definite in cadrul verificarii tehnice periodice in care se inscriu rezultatele verificarilor tehnice periodice sau ale verificarilor tehnice la prima punere in functiune, prin care se atesta conformitatea aparatului cu prevederile prezentei prescriptii tehnice si care, avizat de ISCIR sau, dupa caz, de un agent economic autorizat de ISCIR in acest sens, constituie autorizatia de functionare a aparatului. O copie de pe raport se ataseaza la livretul aparatului.

Regim de noapte = Regimul de noapte presupune functionarea sistemului de incalzire la temperaturi mai mici (indeosebi noaptea), pentru economisirea energiei. Aceasta scadere se face astazi automat, dupa un program care poate fi ales de catre utilizator. Reglajele pot fi programate si pentru perioade mai lungi in care nu va fi nimeni in casa, centrala urmind sa functioneze in regim de veghe.

Reglare cu sonda exterioara de temperatura = Reglare automatizata a temperaturii de lucru in functie de temperatura exterioara.

Reglarea temperaturii ambiente = Reglarea temperaturii ambiante se face printr-un regulator de temperatura

Regulator continuu = Adaptarea puterii de incalzire la necesarul actual.

Regulator de presiune = Stabilizator de presiune prevazut cu dispozitive de ajustare a diafragmei interne, implicit a presiunii din aval.

Revizie = Ansamblu de operatiuni de control al starii unui aparat menite sa corecteze eventualele abateri de la starea de functionare normala si sa preintampine aparitia unor defecte majore. Activitatea se executa numai de prestatori de specialitate autorizati de ISCIR.

Robinet termostatat = Regulator de temperatura automat montat pe corpul de incalzire in scopul economisirii energiei. Cu ajutorul sau se pot regla temperaturi diferite pentru fiecare incapere, incalzirea prin pardoseala necesita o reglare termostatata.

Schimbator de caldura = Dispozitiv pentru realizarea transferului de energie. Caldura rezultata din arzator este condusa catre apa din circuitul de incalzire.

Schimbul de caldura = Transferul energiei termice intre doua corpuri cu temperaturi diferite, cu alte cuvinte care nu sunt in echilibru termic: de la zonele cu temperatura ridicata spre acelea cu temperatura joasa. Se masoara in Joule, dar mai des in kcal/h.

Service = Ansamblu de activitati precizate in mod expres de producator si specifice fiecarui tip de aparat, menite a face sa dureze starea buna de functionare a aparatului in conditii de siguranta. De asemenea, prin service se intelege ansamblul lucrarilor de intretinere, specifice unui anumit tip de aparat, efectuate de un agent economic autorizat in acest sens, si rezultatele acestor lucrari (a se face distinctie fata de lucrarile de intretinere specificate de producator in instructiunile de utilizare destinate utilizatorului final). Lucrarile specifice de service, fiind dedicate fiecarui tip de aparat, nu se pot efectua decat de catre agenti economici care detin manuale de service elaborate de producator, redactate sau traduse in limba romana. Manualele de service traduse in limba romana trebuie sa fie legalizate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrarile de service trebuie sa fie atestata printr-o autorizatie emisa de ISCIR.

Sistem de acumulare = Procedeu pentru prepararea de apa calda menajera, prin care se stocheaza o mai mare cantitate de apa. La boilerele incalzite indirect, apa este incalzita de centrala termica. in afara de aceasta, exista si boilere incalzite direct, la care incalzirea se face printr-un arzator propriu. Sistemul de acumulare ofera un confort sporit, furnizand o cantitate mare de apa, la temperatura dorita, chiar daca in acelasi timp sunt deschise mai multe robinete. Alegerea marimii boilerului se face in functie de durata si debitul de apa calda necesare.

Sistem de evacuare a gazelor arse = Parte a unei instalatii de incalzire, prin intermediul careia gazele arse sunt eliberate in atmosfera. in cazul echipamentelor de incalzire cu combustil gazos, este posibila evacuarea gazelor arse direct printr-un perete exterior sau prin acoperis.

Sistemul de conexiuni = Conexiunile de lungime redusa micsoreaza costurile de material si instalare. in plus se micsoreaza si pierderile de caldura. Camerele cu alimentare de apa calda (bucatarie, baie, WC) trebuie de aceea plasate cat mai aproape una de alta, respectiv una deasupra alteia.

Surse de energie = Sursele de energie se impart in doua categorii: combustibili fosili, precum gazul metan, titeiul sau carbunele si surse regenerative precum apa, aerul si soarele.

Tehnologia condensarii = Este o tehnologie de producere a energiei termice prin care se foloseste si caldura continuta de gazele de ardere. Pentru aceasta, gazele arse sunt racite pana la temperatura la care vaporii de apa condenseaza si cedeaza o cantitate de caldura. Aceasta duce la o crestere semnificativa a randamentului echipamentului de incalzire (pana la 15% fata de echipamentele conventionale).

Temperatura pe tur = Temperatura apei calde cu care intra in circuitul de incalzire (tur).

Temperatura pe tur/ pe retur = Temperatura apei calde cu care intra in circuitul de incalzire (tur), respectiv temperatura cu care apa racita in acest circuit intra in echipamentul de incalzire.

Timp (durata) de aprindere = Perioada dintre deschiderea ventilelor de combustibil si detectarea flacarii. Se masoara in secunde.

Timp de inchidere totala = Perioada dintre momentul in care s-a dat semnalul de stingere a flacarii si momentul in care electroventilele s-au inchis efectiv. Se masoara in secunde.

Tipuri de gaze = Se disting doua categorii, gaz metan si gaz lichefiat. in fiecare din categorii, exista mai multe tipuri de gaze.

Utilizator final = Persoana fizica sau juridica detinatoare a unui aparat consumator de combustibili gazosi, pe care il exploateaza in folos propriu, si care are obligatia de a utiliza aparatul numai daca acesta a fost supus verificarilor tehnice periodice si daca a obtinut autorizatia de functionare in urma acestora. In perioada dintre doua verificari tehnice periodice utilizatorul final, in cazul in care constata o functionare necorespunzatoare a aparatului, este obligat sa il opreasca imediat din functiune si sa apeleze la un prestator de specialitate autorizat pentru service/reparare; termen echi-valent: beneficiar;

Ventilatia locuintei = Sistem combinat de producere a caldurii si a ventilatiei cu recuperarea caldurii continuta de aerul evacuat.

Ventilator = Ventilatorul foloseste la alimentarea cu aer necesar arderii si la evacuarea gazelor arse. Permite lungimi mai mari ale tubulaturilor.

Verificare tehnica periodica = Serviciu/activitate solicitat/solicitata de un utilizator final unui prestator de specialitate autorizat de ISCIR, la intervale predeterminate sau ori de cate ori utilizatorul final considera necesar, pentru a se asigura ca aparatul pe care il detine si il utilizeaza satisface cerintele de functionare in siguranta. Activitatea cuprinde un ansamblu de operatiuni si incercari menite sa constate starea de buna functionare in conditii de siguranta a aparatului si aptitudinea acestuia de a-si indeplini rolul functional conform specificatiilor producatorului. Dupa caz, verificarea tehnica periodic poate oferi si solutiile tehnice calificate pentru restabilirea starii de functionare in conditii de siguranta. Activitatea se efectueaza de catre prestatori de specialitate autorizati in acest sens, iar validarea rezultatelor ei se face de ISCIR sau, dupa caz, chiar de prestatorul de specialitate care a executat-o, daca acesta este autorizat de ISCIR.



 
 

Centrale termice in condensatie. Moda sau necesitate?


Toti comerciantii importanti recomanda – "luati-va o centrala termica in condensatie, este cea mai noua, cea mai economica, cu randamentul cel mai mare". Si chiar asa si este. Este si foarte silentioasa Dar avantaje reale dupa achizitionarea unei centrale termice le veti avea doar daca sistemul de incalzire in care se instaleaza este apt de a fi dotat cu o centrala termica de acest fel. De aceea ar fi bine sa stiti anumite lucruri care va vor scuti de o investitie nerentabila...

Mai mult...

Cum functioneaza panourile solare?


Panourile solare mai sunt denumite: captatori, colectoare sau incalzitoare solare si sunt utilizate pentru producerea de agent termic, sau incalzirea directa a apei, prin captarea unei anumite parti din spectrul radiatiei solare. Pentru a fi cat mai eficiente, panourile solare se instaleaza pe acoperisul casei sub un unghi intre 35-45° in functie de anotimp si pozitioarea pe glob si obligatoriu pe directia Sud sau Sud-Vest. Este de asemenea important ca locul unde sunt plasate panourile solare sa nu fie umbrit de vegetatie sau alte cladiri.

Mai mult...
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat, ca programul "Casa Verde" pentru persoane fizice va fi reluat de la 1 iunie 2011. Ministrul Mediului si Padurilor mai spunea ca, in a doua jumatate a anului trecut, perioada in care s-a derulat Programul "Casa Verde" 2010, au fost depuse 18.500 de dosare, din care aproape 3.000 au primit si finantare, in valoare totala de 110 milioane de lei.

Mai mult...

Aer conditionat


Majoritatea caselor situate in locatii cu un climat cald folosesc un aparat de aer conditionat. In timp ce pentru unii dintre noi aparatele de aer conditionat ar putea fi inca considerate un lux, pentru altii insa acestea sunt o necesitate. In cazul in care vom cauta ofertele de aer conditionat potrivite vom gasi cu siguranta un aparat mai ieftin, dar care in acelasi timp sa fie in masura sa functioneze la cele mai inalte standarde. Exista insa cateva informatii pe care utilizatorii de aer conditionat vor trebui sa le aibe in vedere atunci cand vor folosi aparatele...

Mai mult...

Panouri solare - o sursa inepuizabila de energie!

Energia captata de un sistem solar este gratuita, capacitatea de preluare a radiatiei solare fiind de 95 la suta. Folosirea surselor de energie regenerabila se face, in Romania, deocamdata, cu oarecare timiditate, in timp ce, in Europa, sistemele solare au trecut de la etapa de moft ecologic la cea de necesitate stringenta.